Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Forum
Welcome, Guest
Username Password: Remember me
  • Page:
  • 1

TOPIC: Na mladima se najbolje zrcale sve društvene anomalije

Na mladima se najbolje zrcale sve društvene anomalije 9 years, 8 months ago #2104

Na mladima se najbolje zrcale sve društvene anomalije

Napisao: Zlatko Miliša

Gotovo svakodnevno crne kronike i žuti tisak, prenose izjave MUP-a, “mjerodavnih” političara... o eskalaciji međuvršnjačkog nasilja, huligana na sportskim terenima… Ispada da su mladi krivi za sve i sva, a čije su posljedice mnoštvo neučinkovitih kampanja i politikantskih izjava onih koji bi trebali skrbiti o mladoj generaciji. Evo nekoliko primjera…Raniji UNICEF-ov projekt "Stop nasilju među mladima", implicira zaključak da su mladi po sebi nasilnici, a za sve to se indirektno optužuju škole i odgojno–obrazovne ustanove. Sjetimo se ranije kampanje pod nazivom "SPORTOM PROTIV DROGE", kada su mladi uzvratili znakovitom inverzijom riječi: "Drogom protiv sporta". Na inicijativu ex ministrice prosvjete i športa Ljilje Vokić da se ograniči noćni izlazak mladih, mladi su uzvratili porugom "VI IMATE MOĆ, A MI – NOĆ". Premijerka Jadranka Kosor je u svibnju 2010. najavila da Vlada više neće tolerirati izgrede na sportskim natjecanjima: “Stvari će se promijeniti radikalno i drastično”, kazala je 4. svibnja 2010. pred medijima i dodala: „Potezi koje će Vlada povući, bit će učinkoviti i drastični“. Na to je odgovorio sociolog Benajmin Preasović: „Vlada se ponaša kao da o sportu ovisi ulazak u EU", te zaključio: "Nasilje ne uzrokuju navijači. Nasilja ima u obiteljima, Saboru i Skupštini HNS-a.“ Sručnjaci i navijači isto apeliraju: „Državne institucije moraju se najprije pozabaviti odnosima u nogometu i sportu općenito, uvesti reda i očistiti ga od kriminala. Tek tada će zavladati mir na stadionima. Policijska represija, samo će izazivati novo nasilje“. (Prenosi portal Index. hr- od 1. 2. 2011.). Međutim, navijačima se priprema skoro suđenje... Na temelju optužnice Općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu, 11. veljače 2011. godine skupina od devetero okrivljenika osuđuje se, između ostalog zbog “mržnje” prema navijačkoj skupini nogometnog kluba “PAOK” iz Grčke u prosincu 2010. Opsjednutost EU od strane premijerke, ministara u Vladi RH, (osobito vrhunskog demagoga Jandrokovića) i europoltronima iz “kukuiku koalicije” vodi drastičnim kažnjavanjem navijača. Ti isti političari vrše neviđenu medijsku indoktrinaciju kad pristupanja EU. Nije li i to prikriveno nasilje nad građanima, policijom i pravosuđem?

Nasilje postaje opasno kada dobiva na legitimnosti. Rezultati u sportu su „viljivi“ samo ako pobijediš. Jednako tako, djeca i mladi postaju primječeni u međuvršnjačkom nasilju. Osobito je zabrinjavajući trend da nasilje kod sve većeg dijela mladih postaje zabava i stil života. U školama postaju „vidljivi“ učenici koji su pod sankcijama. Oni postaju „face“ među vršnjacima.
Navijači imaju, nerijetko, loš uzor od sportaša- idola, trenera, ili predsjednika klubova, koji potiču na nerede. Tajnu nekadašnjeg senzacionalnoga uspjeha nogometnoga kluba Varteks, njegov ex trener – Ćiro Blažević otkriva savjetima “dečkima” prije utakmice:"Unakazite ih"!? (Vidjeti u Jutarnjem listu od 26. 03. 2005.). Izborna skupština Hrvatskog nogometnog saveza u prosincu 2010. godine otvorena je incidentom Zdravka Mamića, Izvršnog predsjednika Dinama koji je Igoru Štimcu poručio da je razbojnik, a (za)prijetio je i drugima, o čemu su tada izvještavali svi mediji. Takvih primjera, na žalost ima obilje, gdje treneri, športaši, predsjednici klubova, umjesto da smiruju tenzije, (kod navijača) sami ih podrgijavaju.
Mladi su usvojili pogubnu poruku konzumerističkog društva da sve ima cijenu, a ništa nema vrijednost. U svijetu politike i društvenih institucija agresivnost je (čak i) poželjna jer se njome zadobiva statusni simbol (vođe).

J. Lesourne je u svojoj studiji "Obrazovanje i društvo" zaključio da je mlada generacija odbačena na "sam rub socijalnog tkiva društva". Ako je tomu tako, zašto onda mlade tretirati kao"rasadnik" širenja društveno neprihvatljiva ponašanja? U svojoj knjizi "O agresivnosti", Karen Lorenc tvrdi da je izostanak komunikacije na svim razinama, važan predisponirajući čimbenik frustracija, a onda i agresivnosti. Lorenc pita mjerodavne: "Što ima snažniju moć od borbenog entuzijazma kad zarazi mase."? Nasilje u školama, na ulici, športskim terenima, su reakcija mladih na datu dezorganiziranost društva po pitanjima potreba i preferncija djece i mladih. Frustriranost mladih izaziva raskorak između svijeta iluzija ili zamišljajne stvarnosti. Pomoći mladom čovjeku možemo samo ako stvaramo takvo socijalno okružje koje će poticati njegove snove i učiti ga kontroli nagona i agresivnosti. „Atmosfera u društvu je takva da tek s nasiljem postaješ netko i nešto“, kaže psihologinja, Mirjana Nazor (u Slobodnoj Dalmaciji od 24. siječnja 2011.).

Sport je, osobito nogomet, kako u Hrvatskoj tako i u drugim zemljama, “pozornica” izražavanja različitih identiteta. Na toj pozornici sportski akteri funkcioniraju kao nositelji simbola “kulture nasilja”. Tada dolazi do ekscesa među identitetima različitih navijački skupina. Sa takvim identitetom navijači projiciraju negativne karakteristike na druge : ''Oni su loši, ne mi''. Stučnjaci apeliraju da većina pripadnika navijačkih skupina nisu ekstremni navijači i ne uključuju se u tjelesno nasilje, ali se zbog grupnoga konformizma i potrebe za provociranjem drugih aktera pridružuju nasilju. Dražen Lalić i Ozren Biti u članku “Četverokut sporta, nasilja, politike i društva” zaključuju: “Sport je u Hrvatskoj obilježen čestim izbijanjem raznovrsnoga nasilja, kontinuiranom prisutnošću korupcije pa i organiziranoga kriminala...” Nasilje u sportu sastavni je dio i izraz nasilja u društvenom životu uopće, a sport (posta)je društveni “rezervat za nasilje”. (D. Lalić)… Gnjevna masa, po definiciji, emotivno reagira na izvanjske okolnosti, a njezini članovi pokazuju lakovjernost, sklonost nasilju, netolerantnosti i nekontroliranim emocijama.

Mladi ne osjećaju da su subjekt u društvu jer su godinama instrumentalizirani i oni danas traže svoj prostor na ulici, sportskim terenima... „Bumerang generacija“ (nam) poručuje: „Izigrali ste nas. Ne vjerujemo više nikome!“ Češki književnik Milan Kundera je u svom romanu „Šala“ opisao karakteristike mladih, koje su danas iznimno aktualne: „Mladost je užasna (...), to je pozornica po kojoj u najrazličitijim kostimima hodaju i izgovaraju naučene riječi koje tek napola razumiju, ali kojima su fanatično odani...“ To je „igralište fantazirane mase djece kod kojih se imitirane strasti i postavljene uloge pretvaraju u katastrofično stvarnu stvarnost“.

Mladi su ogledalo odraslih, a problem je u tome što političari i/ili odrasli u tome “ogledalu“ ne žele vidjeti sebe i svoje griješke. Oni žive u društvu krize - koju nisu izazvali, društvu rizika- kojeg nisu proizveli, već upravo oni postaju žrtve društva krize i društva rizika. Istraživanja pokazuju da nasilje nad mladima generira nasilje među mladima. Sve je to posljedica činjenice da Država nema vizije za mlade! «Socijalni nojevi» i/ili nezainteresirani za probleme i potrebe mladih su: ministarstava znanosti i obrazovanja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti, pravosuđa, ministarstvo kulture, policije, te zdravstva i socijalne skrbi. Umjesto da razvijamo i potičemo preventivne programe, institucije stvaraju probleme ili nude tek palijativne - „vatrogasne mjere“.
  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.17 seconds